Un proces de dezvoltare personală are ca scop îmbunătățirea capacității de a trăi în aici și acum, dar și dezvoltarea abilităților personale și îmbunătățirea calității vieții, toate pentru a te ajuta să îți atingi potențialul maxim. Aceasta se adresează adulților și adolescenților.

Ce înseamnă acest lucru? Mai simplu, o persoană se dezvoltă personal atunci când înlocuiește obiceiurile proaste cu unele mai bune, când reușește să depășească propria zonă de confort pentru a crește emoțional/intelectual/spiritual. Sentimentele predominante se transformă în recunoștință, empatie și iubire iar viața capătă un sens propriu. Astfel, aceasta ajunge să se bucure de lucrurile simple, să trăiască o viață cu mai puțin stres și mai multă împăcare.

Practic, a te dezvolta personal înseamnă și o analiză a modului de a gândi, de a analiza propriile credințe și certitudini, dar și propriul comportament. În urma unui astfel de proces se poate stabiliza relația cu propria persoană prin autocunoaștere, dar și relația cu altul, prin înțelegerea mecanismelor prin care ne hrănim sau ne distrugem relațiile cu celălalt. Acest demers este unul care poate provoca anxietate, motiv pentru care este recomandat să fie ghidat de un psihoterapeut sau de către o persoană cu experiență.

Există multe mituri despre dezvoltarea personală. De exemplu, dezvoltarea personală nu este despre a citi cărți. A citi este important și poate avea rolul de a ne deschide mintea și sufletul, însă doar lectura cărților de dezvoltare personală, fără a parcurge un proces de interiorizare, nu este suficientă. Uneori, informația la nivel cognitiv nu este transmisă și învățată și la nivel emoțional, fapt care ne face să ne întoarcem în vechile pattern-uri care ne-au adus suferință. La fel și participarea la conferințe cu o audiență mare. Aceste evenimente pot fi foarte convingătoare și ocazii bune de a te întâlni cu oameni cu situații de viață similare cu a ta, însă majoritatea schimbărilor pe care oamenii și le propun la astfel de conferințe sunt pe termen scurt. De asemenea, dezvoltarea personală și gândirea pozitivă nu sunt același lucru. A avea o gândire pozitivă este un mod de a depăși obstacolele care ne vin în cale, însă doar atunci când ne uităm la viață într-un mod real. Viața este un echilibru de emoții, iar ignorarea celor negative atrage după sine și mai multă suferință.

Nu în ultimul rând, pentru a avea succes, dezvoltarea personală ar trebui să se realizeze în urma setării unor obiective pe termen lung, reale și măsurabile. Este important de ținut minte că pot exista recăderi și întoarceri la vechile obiceiuri, însă cu sprijinul unui psihoterapeut obiectivele stabilite inițial pot fi urmărite și planul stabilit de comun acord se poate urma cu ușurință.

Programează parcursul tău de dezvoltare personală la numărul de telefon 0731 446 448 sau trimite-mi un mesaj la adresa [email protected] pentru mai multe detalii.