Acest tip de psihoterapie presupune suportul și îndrumarea persoanelor care au trecut prin diferite forme de violență, dar și exerciții de prelucrare a traumei, pentru a depăși stările de frică, confuzie și vină și pentru a te ajuta să îți găsești resursele interioare pentru a trăi o viață liniștită. Acest tip de psihoterapie se poate adresa, de asemenea, adulților care au fost cândva copii martori la violență.

În România, 1 din 3 femei a fost afectată de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani (conform studiului FRA, 2014). Fenomenul violenței include mai multe tipuri de abuz, de la cele ușor de recunoscut precum abuzul fizic sau verbal, la cele mai greu identificabile și care ne influențează psihologic pe termen lung, precum abuzul emotional, economic, spiritual, ș.a.

Rolul psihoterapeutului este de a oferi informații corecte cu privire la fenomenul violenței și de a asigura victima că nu este ea de vină pentru abuz, ci că vina este în totalitate a agresorului. După sesiunile de informare și clarificare cu privire la formele violenței, cauzele acesteia, ciclul puterii și al controlului, și alte detalii relevante pentru clientă, următorul pas în intervenție este recunoașterea propriei povești de viață și parcurgerea procesului de identificare a resurselor personale și de prelucrare a traumei.

Povestea de viață a victimei violenței se transformă în povestea supraviețuitoarei și este crezută în totalitate de psihoterapeut. Acesta nu pune niciodată la îndoială cele împărtășite de clientă și crează împreună cu aceasta o relație bazată pe încredere și susținere.

Trauma cauzată de violența în familie este transmisă generational, însă acest lanț poate înceta o dată cu tine. Oferă-le copiilor tăi șansa de a trăi o viață fără abuz.

!!! persoanele aflate în prezent relații cu risc crescut de violență pot fi îndrumate către servicii de suport specializate. În cazul în care viața clientelor este amenințată, psihoterapeutul este obligat să apeleze de urgență 112. De asemenea, un prim pas în analiza nevoilor supraviețuitoarei va fi, în acest caz realizarea unui plan de siguranță.