Ce este terapia cuplului și a familiei?

Nu iubirea păstrează doi oameni împreună, ci calitatea relației lor. De asemenea, nu este suficient să iubești, este necesar ca această iubire să fie primită, acceptată și chiar amplificată de către celălalt. spune celebrul psiholog Jacques Salome.

Indicată pentru îmbunătățirea relației dintre parteneri și pentru reducerea conflictelor, terapia de cuplu este un proces terapeutic prin care se urmărește ca cei doi să se înțeleagă pe sine, pe celălalt, pe sine în relație cu celălalt dar și în relație cu copiii. Psihoterapia de cuplu se bazează pe același concept ca și psihoterapia individuală, despre care poți citi mai multe aici. 

În viață, cuplurile se pot confrunta cu situații de criză, în care predomină neînțelegerile, conflictele, tensiunile. În astfel de situații prezența unui psihoterapeut are rolul de a-i ajuta pe parteneri să regăsească drumul spre împreună. Astfel, pe parcursul procesului terapeutic cei doi parteneri ajung să se cunoască pe sine și pe celălalt, atât în relația lor cât și în relația cu copilul, atunci când este cazul. Psihoterapeutul are rolul de a stabili, alături de cuplu, obiectivele ce urmăresc schimbarea individuală prin raportarea la partener, și va păstra de-a lungul întâlnirilor o atitudine neutră.

Când aveți nevoie de psihoterapie de cuplu? Cei mai mulți dintre noi apelăm la serviciile unui psihoterapeut atunci când:

  • simțim că ne confruntăm cu o perioadă de conflict, tensiune, nemulțumiri, furie sau tristețe cauzate de relaționarea în cuplu
  • relația de cuplu este deteriorată datorită schimbărilor de rol ce apar o dată cu venirea pe lume a copiilor
  • vedem în partener(ă) doar părintele copilului și mai puțin soțul/soția/iubitul/iubita, fapt care ne face să ne simțim mai puțin apreciați, înțeleși, doriți sau iubiți
  • vrem să facem ceva pentru a evitata un divorț/o separare sau pur și simplu pentru a ne îmbunătățiți comunicarea
  • ne aflăm în pragul separării sau al divorțului și ne este teamă să luăm această decizie sau căutăm o șansă de împăcare, fără a cauza suferință
  • când ne confruntăm cu o deteriorare a vieții afective și/sau sexuale sau dacă am aflat, după mulți ani de căsnicie, că unul dintre parteneri înșală

Suportul unui psihoterapeut este recomandat atunci când nu vă mai regăsiți în relația pe care o aveți și căutați o schimbare pentru a nu lăsa problemele de viață să vă afecteze și să vă distrugă relația. Prima ședință de psihoterapie de cuplu are rolul de cunoaștere și îi invită pe ambii parteneri să își prezinte viziunea proprie asupra relației, a problemelor din cuplu, dar și a așteptărilor pe care fiecare le are de la psiholog. Atunci când partenerii nu se simt confortabil să vorbească despre problemele lor în prezența celuilalt pot avea loc și ședințe de psihoterapie individuală tot cu scopul identificării problemei. Adesea se întâmplă ca problemele de cuplu să reiasă în parcursul individual terapeutic al unuia dintre parteneri și astfel să se dorească soluționarea lor prin invitarea celeilalte părți. Astfel, prin intermediul terapiei de cuplu se învață noi modalități de relaționare, dar și de comunicare între parteneri.

Programează o ședință de psihoterapie de cuplu la numărul de telefon 0731 446 448 sau trimite-mi un mesaj la adresa [email protected] pentru mai multe detalii despre acest proces.