Voci Netăcute (www.vocinetacute.ro) este un proiect realizat de Cheil | Centrade, împreună cu Asociația ANAIS, ghidat de dorința de a convinge și alte femei să rupă tăcerea și să vorbească despre abuz. În calitate de psihoterapeut, am avut ocazia să mă implic în implementarea acestui proiect.

Prin Voci Netăcute, filmele mute prind voce. 7 victime ale violenței dublează filmele mute pentru a-și spune povestea. Pentru pregătirea poveștilor, participantele în proiect au urmat un program de psihoterapie individuală și de grup pe o durată minim doi ani. Doar așa ele au fost pregătite să-și expună povestea public, fără a simți efecte negative. Pe aceste femei le admir pentru eforturile și perseverența lor de a deveni mai bune, în fiecare zi.

La fiecare 30 de secunde o româncă este victima violenței domestice. Mai îngrijorător este faptul că, de frică, prea puține femei vorbesc și mai puține cer ajutor, pentru că agresorii le domină la nivel psihologic și de cele mai multe ori la izolează, îndepărtându-le de familie, de prieteni  și de toți cei care le-ar putea ajuta. Așa cum foarte multe femei, victime ale violenței domestice, aleg să tacă, așa a rămas și violența din anumite filme mute, în tăcere, timp de aproximativ 100 de ani. Voci Netăcute este un proiect cinematografic în care 7 victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute, dând voce personajelor, pentru prima dată după atâta timp.

Scene de violență domestică se pot vedea în filme mute faimoase realizate de Charlie Chaplin, Rupert Hughes și mulți alți regizori ai anilor ’20. Și pentru că se împlinesc aproximativ 100 de ani de la realizarea lor, aceste filme mute pot fi utilizate de către public în scopuri non-comerciale începând cu 1 ianuarie 2019.

Poveștile spuse în film prezintă diferite tipuri de abuz, de la cel psihologic, la cel economic, la cel sexual și chiar tentative de omor. Femei agresate fizic și lăsate fără respirație pe jos, soți sau concubini care au ajuns la pușcărie sau care se plimbă liberi prin oraș, familii destrămate, copii martori la tragedii. Victimele care și-au găsit curajul să vorbească redau întocmai propriile povești de viață pentru a inspira și alte femei, care trec prin astfel de situații, să ceară ajutor.

Filmul Voci Netăcute are aproximativ 40 de minute și este împărțit în 7 capitole. Imaginile din fiecare capitol sunt luate din 7 filme mute diferite.

  • “A Woman of Paris,” directed by Charlie Chaplin – 1923
  •  “Our Hospitality,” directed by Buster Keaton and John G. Blystone – 1923
  • “Flaming Youth,” directed by John Francis Dillon- 1923
  • „Safety Last!,” directed by Fred C. Newmeyer and Sam Taylor- 1923
  • “Souls for Sale,” directed by Rupert Hughes- 1923
  • “Where the North Begins,” directed by Chester M. Franklin- 1923
  •  “Scaramouche,” directed by Rex Ingram- 1923

Asociația ANAIS este o organizație nonprofit ce vine în sprijinul victimelor violenței, oferind suport acestora. Mai multe detalii despre Asociație, puteți afla accesând următorul link: https://www.asociatia-anais.ro/home 

Pentru a urmări cele 7 filme, vă invit să accesați: https://vocinetacute.ro/povesti

Echipa proiectului:

Asociația Anais

Carmen Nemeș – Președinte Asociația Anais
Adela Szentes – Terapeut Asociația Anais

Centrade Cheil

Ioana Zamfir – Creative Director
Roxana Niță & Adina Stănescu – Group Creative Director
Monica Garbur – Head of AV Production
Ileana Ghiță – Account Director
Paula Stan – Head of Digital Development

Atelieru de Internet

Andrei Duțulescu – Managing Director Atelieru de Internet
Cristina Băra – Senior Webdev

Studio Set

Ioana Mischie – Regizor artistic
Sorin Baican – Producător
Niki Georgiev & Andreea Constantinescu – Editor Imagine
Cristian Dorobanțu – Editor Grafică
Stefan Crișan & Andrei Nechifor – Editor Sunet
Andrei Nechifor – Compozitor Muzică
Anamaria Păun & Sînziana Nicola – Coordonator Postproducție

Bad Unicorn

Monica Felea – Co-Owner / Marketing & Distribution
Anca Spiridon – PR Manager