Dependența emoțională din viața de adult este adesea legată de experiențele copilului interior sau de alte experiențe din relațiile de cuplu anterioare. Persoanele cu o frică puternică de abandon, adica cu un stil de atașament nesigur, pot manifesta o dependență emoțională puternică.Există câteva semne care trădează dependența pe care o ai față de o altă persoană:
- Te temi de faptul că persoana de langa tine te-ar putea abandona, nu îți imaginezi viața fără ea și ești sigur că nu te-ai descurca pe cont propriu dacă nu ai avea acea persoană lângă tine.
- Te îngrozește gândul că persoana față de care ai dezvoltat dependență nu îți împărtășește sentimentele.
- Ai gânduri recurente cu privire la persoana respectivă și la relația voastră.
- Pui gândurile, sentimentele și programul persoanei față de care ai creat dependență înaintea propriilor nevoi.
- Prezența persoanei celeilalte este singurul lucru care te liniștește și îți oferă bucurie.
- Te temi foarte tare de singurătate.
- Toate lucrurile pe care le faci au scopul de a atrage atenția acelei persoane.
- Atunci când persoana respectivă își face planuri fără tine, te simți dezamăgit, furios și neglijat.
- Simți că viața ta nu are sens dacă nu o trăiești în compania persoanei de care ești dependent.
Dacă observi aceste semne la tine, înseamnă că ai dezvoltat o dependență față de cineva drag. Dacă ai nevoie de sprijin, sunt aici pentru tine. Trimite-mi un mesaj la adresa [email protected]
Pe de altă parte, dacă sesizezi aceste semne la cineva apropiat, ar trebui să aduci în discuție dependența emoțională și să încerci să îi explici cum stau lucrurile.
Dependența emoțională în cuplu poate fi o adevărată provocare, însă, câtă vreme te raportezi la tine cu autocompasiune și vrei să înveți să-ți gestionezi emoțiile, câtă vreme ai parte de sprijinul și înțelegerea partenerului și apelezi la psihoterapie, poți face progrese. Este nevoie de efort conștient, de susținere reciprocă si de vulnerabilitate împărtășită.