Psihoterapia de grup aduce împreună oameni cu povești de viață similare și oferă un cadru sigur în care participanții pot să învețe mai multe despre ei și despre ceilalți, în care pot empatiza și pot forma prin intermediul conexiunii dintre participanți, o comunitate prin care să înțeleagă că nu sunt singuri. Astfel, membri grupului se susțin reciproc din punct de vedere emoțional și astfel reușesc să se elibereze de sentimentele de neputință, vină, rușine sau eșec. Datorită faptului că toți participanții la aceste sesiuni trec prin întâmplări similare, aceștia ajung, de-a lungul ședințelor să se accepte necondiționat și să se cunoască la cel mai profund nivel, formându-se un grup unit și dezvoltând relații pe termen lung.

În prezent, grupurile pe care le coordonez se adresează persoanelor care au trecut prin diferite forme de abuz sau persoanelor afectate de cancer.  Acestea sunt două grupuri diferite.

De ce să participi la sesiunile unui grup de psihoterapie?

  • cunoști persoane cu povești de viață similare cu a ta, ceea ce te face să te simți înțeles/înțeleasă
  • înveți să creezi legături bazate pe încredere și confidențialitate
  • ajungi să vezi aceeași problemă din diferite unghiuri și ai ocazia de a învăța din experiența de viață a celorlalți
  • poți învăța abilități practice de la ceilalți participanți la grup
  • este un cadru care te ajută să deschizi conversații dificile și îți oferă un context în care să dezbați și să elimini tensiunile accumulate
  • te ajută să dobândești o mai mare încredere în forțele proprii
  • este o ocazie pentru a intra în contact cu propria persoană și de a primi suport afectiv pentru a atinge schimbarea dorită sau pentru ameliorarea stărilor negative

Înainte de a decide dacă psihoterapia de grup este potrivită, clientul și psihoterapeutul vor avea o întâlnire de cunoaștere și clarificare, în care psihoterapeutul va prezenta principiile terapiei de grup, frecvența întâlnirilor și îi  va oferi ocazia clientului să povestească despre neliniștile lui și să îi răspundă la întrebări. De obicei, o ședință de terapie de grup durează între 90 și 120 de minute și o regulă strictă este cea a confidențialității și a respectului reciproc. Astfel, discuțiile purtate la grup rămân între membri acestuia.

Află dacă psihoterapia de grup este potrivită pentru tine la numărul de telefon 0731 446 448 sau trimite-mi un mesaj la adresa [email protected] pentru mai multe detalii.